Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Βιωματική παρέμβαση του Κ.Π. "ΟΑΣΙΣ" με θέμα: Τρόποι αντιμετώπισης του Σχολικού Εκφοβισμού

Την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017 τα στελέχη του Κ.Π. "ΟΑΣΙΣ" σε συνεργασία με την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Β' βαθμιας Εκπαίδευσης κα. Ευθυμιάδου Σοφία, πραγματοποίησαν 6 βιωματικά εκπαιδευτικά εργαστήρια σε μαθητές Β' και Γ' Γυμνασίου με θέμα: "Τρόποι αντιμετώπισης του Σχολικού Εκφοβισμού".
Στην βιωματική αυτή παρέμβαση συμμετείχαν τμήματα από 7 σχολεία των Νομών Σερρών και Θεσσαλονίκης (1ο Γυμνάσιο Σερρών, Γυμνάσιο Νιγρίτας, Γυμνάσιο Σκοτούσσας, Γυμνάσιο Αμπελοκήπων, Ευκαρπίας, Ευόσμου & Σταυρούπολης).
Η παρέμβαση έλαβε χώρα στα πλαίσια των Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας για τα ανθρώπινα δικαιώματα με τίτλο «Σχολικός εκφοβισμός - Διαφορετικότητα - OTHERNESS».
Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Πρόεδρος του Κ.Π. "ΟΑΣΙΣ" Σερρών κ. Μασλαρινός Αθανάσιος, οποίος και απηύθυνε χαιρετισμό στους μαθητές και εκπαιδευτικούς. "Στις μέρες μας οι δυνατότητες που ανοίγονται στους τομείς της οικονομίας, της τεχνολογίας και της επικοινωνίας φαίνονται σχεδόν απεριόριστες. Το πιο επιτακτικό ζήτημα όμως, για την παγκοσμιοποιημένη κοινωνία μας παραμένει η δημιουργία μιας πανανθρώπινης συνείδησης που θα στοχεύει στην κατοχύρωση και την πρακτική διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από το φύλο, τη φυλή, τη θρησκεία ή την εθνικότητα τους. Μπορεί οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες να είναι πολλές και σημαντικές, μερικά πράγματα όμως παραμένουν αναλλοίωτα. Ένα απ’ αυτά είναι το γεγονός πως η γνώση διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες των ανθρώπων, τους απελευθερώνει, τους δίνει έναυσμα να πειραματιστούν, να οραματιστούν, να ταξιδέψουν, να γνωρίσουν και να γνωριστούν. Η εκπαίδευση στις αξίες, στο σεβασμό, στην αποδοχή της διαφορετικότητας, στην ισότητα και τη δικαιοσύνη θέτει τις βάσεις για να ζούμε σε μια κοινωνία δημοκρατίας.
Με τη συμμετοχή σας στα καινοτόμα αυτά προγράμματα, την αμέριστη υποστήριξη των εκπαιδευτικών σας και των φορέων που στηρίζουν όλες αυτές τις καινοτόμες πρωτοβουλίες, γιγαντώνεται η ελπίδα πως το μέλλον θα είναι ευοίωνο και η φλόγα του ανθρωπισμού θα συνεχίσει να καίει. Ως πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «ΟΑΣΙΣ» θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους εκπαιδευτικούς που στηρίζουν τα καινοτόμα προγράμματα στα σχολεία, και κυρίως εσάς, τους μαθητές, για την προθυμία που δείχνετε και τις πρωτοβουλίες που παίρνετε. Το Κέντρο Πρόληψης «ΟΑΣΙΣ» με το έμπειρο επιστημονικό προσωπικό του και τη στήριξη σύσσωμου του Διοικητικού Συμβουλίου θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στα σχολεία και σε εσάς τους μαθητές, τους νέους ανθρώπους, που είστε η ελπίδα του αύριο!
Σας εύχομαι καλές εργασίες στη σημερινή σας συνάντηση!"

Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Δράσεις Κ.Π. ΟΑΣΙΣ για την "Ασφάλεια στο Διαδίκτυο"

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής  της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΟΑΣΙΣ» Π.Ε Σερρών σε συνεργασία με το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Β/βάθμιας  Εκπαίδευσης Σερρών συνδιοργάνωσαν και υλοποίησαν, στο χρονικό διάστημα από 6 Φεβρουαρίου έως 1 Μαρτίου 2017,  βιωματικές παρεμβάσεις σε μαθητές  Γυμνασίων  και Λυκείων  του Νομού με θέμα: «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο».
Η παρέμβαση έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου που έχει καθιερωθεί  να γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα, κάθε έτους. Τα επιστημονικά στελέχη του Κέντρου Πρόληψης «ΟΑΣΙΣ», κα. Φ. Καραγκιόζη και κος Χ. Κρυωνάς,  μαζί με την υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών κα. Σ. Ευθυμιάδου επισκέφθηκαν 13 σχολεία (1ο Γυμνάσιο Σερρών, Γυμνάσιο Ν. Σουλίου, Γυμνάσιο Λευκώνα, Γυμνάσια Κοίμησης και Ηράκλειας, Γυμνάσια Ροδολίβους και Παλαιοκώμης, Γυμνάσιο Αλιστράτης, Γυμνάσια Ν. Πετριτσίου και Λιβαδειάς, Γυμνάσιο Σκουτάρεως , 5ο Λύκειο Σερρών, Γυμνάσιο Σιδηροκάστρου), όπου μέσα από βιωματικές παρεμβάσεις σε μαθητές έγινε προσπάθεια να προβληματιστούν οι μαθητές σε σχέση με το Διαδίκτυο, τον τρόπο που το χρησιμοποιούν, αλλά και την επίδραση που ασκεί στη ζωή τους. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πλέον ότι το Διαδίκτυο είναι σημαντικό μέρος της ζωής των παιδιών, τόσο εντός του σχολείου, το οποίο ενθαρρύνει τη χρήση των νέων τεχνολογιών όσο και εκτός του σχολείου καθώς οι νέοι περνούν μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου τους παραμένοντας συνδεδεμένοι είτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε σε άλλες δραστηριότητες. Μέσα από το Διαδίκτυο οι νέοι αποκτούν κοινή κουλτούρα, διαμορφώνουν τα ίδια πρότυπα, συνάπτουν σχέσεις, αλληλεπιδρούν, αντιμετωπίζουν όμως και τους ίδιους κινδύνους. Στόχος της ενημερωτικής εκστρατείας που πραγματοποιήθηκε ήταν να αναδειχθούν οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στο Διαδίκτυο, να προβληματιστούν οι μαθητές για τις αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε μια προβληματική σχέση με το Διαδίκτυο,  να προτείνουν λύσεις για την αντιμετώπιση των πιθανών κινδύνων, καθώς και να προωθηθεί η ασφαλής και θετική χρήση του Διαδικτύου. Τέλος, στόχος της προσπάθειας δεν αποτελεί να εξοστρακιστεί το Διαδίκτυο από τη ζωή των νέων, αλλά να είναι κομμάτι της ζωής τους που θα το χρησιμοποιούν με ασφάλεια και θα αξιοποιούν τα πολλαπλά οφέλη του.