Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Συμμετοχή στο Συνέδριο του Πανεπιστημίου Πειραιώς του Κ.Π. "ΟΑΣΙΣ"


Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε  Σερρών συμμετείχε στο 9ο συνέδριο CIE 2017 που διοργάνωσαν το τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιά και το τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών – ΕΠΥ, το οποίο έλαβε χώρα από 13-15 Οκτωβρίου 2017 στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Στο συνέδριο παρουσιάστηκε η παρέμβαση που έγινε σε 5 Γυμνάσια του Ν. Σερρών σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων της  Β/βάθμιας Δ/νσης Ν. Σερρών  και  το Πανελλήνιο Θεματικό Δίκτυο για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Η κα Καραγκιόζη Φανή, Ψυχοπαιδαγωγός και επιστημονικό στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης «ΟΑΣΙΣ», εκπροσωπώντας τη συγγραφική ομάδα,  που αποτελούνταν από τους κκ  Β. Εφόπουλο, σύμβουλος Πληροφορικής Β/βάθμιας Εκπαίδευσης  και Χρ. Παλάζη, υπεύθυνη του ΣΣΝ (Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων) της Β/βάθμιας Δ/νσης Ν. Σερρών, παρουσίασε το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στα 5 Γυμνάσια του Ν. Σερρών με τίτλο : «Διαδίκτυο : απόλαυση ή παγίδα;». Στο πρόγραμμα , που εφαρμόστηκε κατά τη σχολική χρονιά 2016-2017, συμμετείχαν τα Γυμνάσια: 3ο , 4ο, 5ο, 6ο, και το Γυμνάσιο Σιδηροκάστρου, ένα τμήμα από κάθε σχολείο. Οι μαθητές αρχικά απάντησαν σε ένα ηλεκτρονικό  ερωτηματολόγιο 78 ερωτήσεων κλειστού τύπου, και στη συνέχεια δούλεψαν βιωματικά πάνω στο παιδαγωγικό υλικό που δημιούργησε η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης «ΟΑΣΙΣ» με τίτλο : «Εθισμός στο Διαδίκτυο – Μια σύγχρονη μορφή εξάρτησης». Στόχοι της παρέμβασης ήταν:
Ø  Η αναζήτηση των αιτίων που μπορεί να οδηγήσουν ένα νεαρό άτομο σε μια προβληματική σχέση με το Διαδίκτυο
Ø  Η ανάπτυξη προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών που μπορεί να λειτουργήσουν προστατευτικά απέναντι στους κινδύνους του Διαδικτύου
Ø  Η αποσαφήνιση βασικών αρχών του Διαδικτύου και της χρήσης των ψηφιακών μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media) καθώς και των ψηφιακών παιχνιδιών
Η παρουσίαση του προγράμματος απέσπασε πολύ θετικά σχόλια και  προσέλκυσε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων του συνεδρίου, κυρίως εκπαιδευτικοί , σχολικοί σύμβουλοι και φοιτητές και απέδειξε πως η συνεργασία των φορέων μπορεί να οδηγήσει σε εκπαιδευτικές δράσεις καλής πρακτικής , με γνώμονα πάντοτε το όφελος των μαθητών.

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε Σερρών «ΟΑΣΙΣ», συνεχίζοντας τις πολυσχιδής δράσεις του και αξιοποιώντας την πλούσια εμπειρία των επιστημονικών του στελεχών , θα συνεχίσει να αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας και θα προσπαθεί να ανταποκρίνεται όσο το δυνατόν περισσότερο σ’ αυτές.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου