Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

«26 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών»

Η 26η Ιουνίου θεωρείται παγκοσμίως ως η Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Τι είναι τελικά η εξάρτηση από εξαρτησιογόνες ουσίες και πως το φαινόμενο της εξάρτησης εξελίσσεται στην Ελλάδα της κρίσης;
Στη δεκαετία του ΄80 η εικόνα του εξαρτημένου ατόμου ταυτιζόταν με αυτή του περιθωριακού τοξικομανή που είχε βιώσει κοινωνική – συναισθηματική και οικονομική περιθωριοποίηση. Αυτό το στερεότυπο υπάρχει και σήμερα παρόλο που τα δεδομένα έχουνε αλλάξει. Εξαρτημένος θεωρείται ο άνθρωπος ο οποίος έχει χάσει τη ψυχική ή και σωματική του συνοχή και για να μπορέσει να λειτουργήσει έχει ανάγκη τη συνεχή χρήση της ουσίας. Άτομα εξαρτημένα υπάρχουν σε όλα τα κοινωνικά, οικονομικά και μορφωτικά στρώματα. 

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Ινδική Κάνναβη: Κίνδυνοι και Συνέπειες!

Η κάνναβη είναι η πιο διαδεδομένη παράνομη ουσία η οποία χρησιμοποιείται από τους χρήστες των παράνομων ναρκωτικών ουσιών. Αποτελεί το σκαλοπάτι για την χρήση και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών. Περιέχει 400 χημικές ουσίες, πολλές εκ των οποίων είναι καρκινογόνες.
Η επίδραση της στη συμπεριφορά του ατόμου ποικίλλει ανάλογα με τη δοσολογία, τον τρόπο χορήγησης, το περιβάλλον, την εμπειρία, τις προσδοκίες του ατόμου και την ατομική ευαισθησία έναντι ορισμένων ψυχοτοξικών δράσεων.
Οι συνέπειες μπορούν να χωριστούν σε άμεσες (βραχυπρόθεσμες) και έμμεσες (μακροπρόθεσμες)
Άμεσες (βραχυπρόθεσμες):
1) Διαστρέβλωση των αισθήσεων
2) Πανικός, 3) Άγχος, 4) Ελλιπής συντονισμός κινήσεων
5) Μειωμένος χρόνος αντίδρασης, 6) Ο χρήστης αισθάνεται νυσταγμένος ή θλιμμένος, 7) Ταχυπαλμίες (και κίνδυνος καρδιακής προσβολής)
8) Μετά την επήρεια: θλίψη, άγχος, παραληρητικές ιδέες, αίσθημα καταδίωξης ή παρακολούθησης
Έμμεσες (μακροπρόθεσμες):
1) Μειωμένη αντίσταση σε κοινές ασθένειες (κρυολογήματα, βρογχίτιδα, κ.λ.π.), 2) Καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος
3) Μείωση των ορμονών του ανδρικού φύλου, 4) Μειωμένη σεξουαλική ικανότητα, 5) Δυσκολίες μελέτης: μειωμένη ικανότητα μάθησης και διατήρησης των πληροφοριών
6) Απάθεια, υπνηλία, έλλειψη κινήτρων, 7) Αλλαγές στην προσωπικότητα και στη διάθεση, 8) Ανικανότητα ξεκάθαρης αντίληψης των πραγμάτων

Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Οι δυσκολίες δεν με σταματούν... τις αντιμετωπίζω και προχωρώ πιο δυνατός!

Όλοι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυσκολίες κάποια ή κάποιες στιγμή/ές στην ζωή τους. Προβλήματα, εμπόδια, αρνητικές σκέψεις, απαισιοδοξία και θέματα δυσεπίλυτα, που στα μάτια του καθενός άλλοτε φαντάζουν και άλλοτε είναι όντως "βουνό". Το σημαντικό σε αυτές τις δύσκολες πολλές φορές καταστάσεις είναι να μην χάνουμε την πίστη μας στον εαυτό μας. Να μην αφήνουμε την ελπίδα και τις θετικές σκέψεις να φύγουν από μέσα μας. Οι άνθρωποι είμαστε από την φύση μας ανθεκτικά όντα, όπου οι δυσχερής και αντίξοες καταστάσεις μπορούν να ενεργοποιήσουν σε έναν άνθρωπο δυνάμεις και δυνατότητες που δεν φανταζόταν ότι είχε.

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Ημερίδα με θέμα: «Εξαρτήσεις και τρόποι αντιμετώπισης εξαρτημένων ατόμων στο επαγγελματικό περιβάλλον»

Το Επιμελητήριο Σερρών και το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Σερρών «ΟΑΣΙΣ»
σας προσκαλούν στην Ημερίδα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης με θέμα:
«Εξαρτήσεις και τρόποι αντιμετώπισης εξαρτημένων ατόμων στο επαγγελματικό περιβάλλον» την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015 και ώρα 21:00 (αίθ. ¨Γεώργιος Χρηστίδης",3ος όροφος επιμελητηριακού μεγάρου, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών (26η Ιουνίου).
Πρόγραμμα
•21.00 - 21.15 : Προσέλευση
•21.15 - 21.30:  Χαιρετισμοί
•21.30 – 21.40 Παρουσίαση του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της  Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΟΑΣΙΣ» Π.Ε. Σερρών, Κωνσταντίνα Γρέδη, Ψυχολόγος –Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κ.Π. ΟΑΣΙΣ
•21.40 – 21.50: Φιλοσοφία της Πρόληψης των εξαρτήσεων, Χρήστος Κρυωνάς, Κοινωνικός Λειτουργός του Κ.Π. ΟΑΣΙΣ
•21.50 – 22.30: Βιωματικό εργαστήρι με θέμα: «Εξαρτήσεις και τρόποι αντιμετώπισης εξαρτημένων ατόμων στον επαγγελματικό χώρο», Καραγκιόζη Φανή, Ψυχοπαιδαγωγός  του Κ.Π. ΟΑΣΙΣ

Για το Επιμελητήριο Σερρών: ο Πρόεδρος Χρήστος Μέγκλας &
για το Κ.Π. "ΟΑΣΙΣ": ο Πρόεδρος Αθανάσιος Μασλαρινός

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Ολοκλήρωση Ψυχοπαιδαγωγικής Ημερίδας 7ης Περιφ. Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ν. Σερρών

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε εχθές η Ψυχοπαιδαγωγική Ημερίδα της 7ης Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ν. Σερρών, η οποία έλαβε χώρα στη Νέα Ζίχνη και συμμετείχαν πλήθος εκπαιδευτικών από τα Δημοτικά σχολεία όλου του Νομού, καθώς και το Κ.Π. "ΟΑΣΙΣ" με την παρουσίαση του θέματος "Η πρόληψη ως εργαλείο στην εκπαίδευση: Διαμεσολάβηση συνομηλίκων για την επίλυση διαμαθητικών συγκρούσεων". Ευχαριστούμε θερμά τον Σχολικό Σύμβουλο κ. Παππού Αντώνιο για την πρόσκληση και για την εποικοδομητική συνεργασία που είχαμε καθ'όλη την διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Ψυχοπαιδαγωγική Ημερίδα της 7ης Περιφ. Δ.Ε. Ν. Σερρών

Το Κέντρο Πρόληψης ΟΑΣΙΣ Π.Ε. Σερρών θα συμμετέχει στην Ψυχοπαιδαγωγική Ημερίδα, την οποία διοργανώνει ο Σχολικός Σύμβουλος της 7ης Περιφ. Δ.Ε. Ν. Σερρών, κ. Παππούς Αντώνιος, με θέμα: "Παρουσίαση εφαρμοσμένων προγραμμάτων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του σύγχρονου φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού - bullying, της ενδοσχολικής βίας και του ρατσισμού".
Η ημερίδα θα λάβει χώρα την Τετάρτη 17 Ιουνίου, στο πολιτιστικό κέντρο Δήμου Νέας Ζίχνης, στην αίθουσα κιν/φου ΜΑΡΙΑΝΝΑ, με ώρα έναρξης 8:30 και ώρα λήξης 13:30.

Λέω "ΟΧΙ" σε ότι με βλάπτει!

Αργά ή γρήγορα, όλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με αποφάσεις που αφορούν στη χρήση νόμιμων ή κάποια στιγμή στη ζωή μας παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών. Οι αποφάσεις που καλούμαστε να πάρουμε μπορούν να έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες για τη ζωή μας ή τη ζωή των άλλων ανθρώπων που βρίσκονται κοντά μας. Αν δεν έχουμε τις ευκαιρίες να εξετάσουμε όλα τα ζητήματα που αφορούν στη χρήση ουσιών, υπάρχει ο κίνδυνος να επηρεαστούμε αρνητικά από άλλους, παραβλέποντας το τι θέλουμε ή έχουμε πραγματικά ανάγκη οι ίδιοι. Απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της παραπάνω κατάστασης είναι η τόλμη και το θάρρος να λέμε "ΌΧΙ" όταν πρέπει. Πως θα συμβεί όμως αυτό;
1) Παρατηρώ την άμεση αντίδραση μου
2) Αν δεν είμαι σίγουρος για την απόφαση μου ζητάω περισσότερες πληροφορίες και χρόνο για να σκεφτώ
3) Αρνούμαι ξεκάθαρα και άμεσα
4) Αν θέλω, μπορώ να δώσω μια σύντομη εξήγηση
5) Μη ξεχνάς ότι: Απλά αρνούμαι ένα αίτημα - Δεν απορρίπτουμε το πρόσωπο - Ο καθένας έχει δικαίωμα να ζητάει - Εσύ έχεις το δικαίωμα να λες "ΟΧΙ"
πηγή* (Εκπαιδευτικό Υλικό Αγωγής Υγείας, "Στηρίζομαι στα πόδια μου")

Αναπτύσσω κριτική ικανότητα και σκέψη!

Η ανάπτυξη κριτικής σκέψης είναι η νοητική και συναισθηματική λειτουργία κατά την οποία το άτομο αξιολογεί την αξιοπιστία των πληροφοριών και αποφασίζει τι να σκεφτεί ή τι να κάνει μέσω συλλογισμών που γίνονται με βάση όλα τα δυνατά στοιχεία που μπορεί να έχει στη διάθεσή του. Αρχικά το άτομο μαθαίνει να στέκεται κριτικά, όταν γνωρίζει τι να ρωτά, πώς και πότε και στη συνέχεια πώς να σκέφτεται λογικά, πότε και ποιες μεθόδους και στρατηγικές να χρησιμοποιεί για να αντιμετωπίσει μια κατάσταση.
Η κριτική σκέψη περιλαμβάνει ένα πολύπλοκο συνδυασμό δεξιοτήτων. Οι πιο σημαντικές δεξιότητες είναι οι εξής:
1. Λογική
2. Αυτογνωσία
3. Τιμιότητα
4. Ευρύτητα πνεύματος
5. Πειθαρχία
6. Αποφασιστικότητα
πηγή* (http://www.ikidcenters.com)

Διαχειρίζομαι τα συναισθήματά μου!

Τα συναισθήματα είναι σαν το θερμόμετρο - μας επισημαίνουν τι συμβαίνει, τι πρέπει να κάνουμε για να φροντίζουμε τον εαυτό μας, τι είναι σημαντικό για μας. Ακόμη κι αν προσποιούμαστε πως δεν αισθανόμαστε, τα συναισθήματα υπάρχουν. Δε φεύγουν. Όσο και αν τα αγνοούμε ή τα κρύβουμε, τα συναισθήματα θα βρουν τρόπο να εκδηλωθούν.

Ο κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του μοναδικό και ξεχωριστό τρόπο έκφρασης των συναισθημάτων του. Τα στάδια έκφρασης των συναισθημάτων θα μπορούσαν να είναι τα εξής:
α. Σταματώ και σκέφτομαι πώς αισθάνομαι. Παρατηρώ πως αντιδρά το σώμα μου
β. Αποφασίζω τι είναι τελικά αυτό που αισθάνομαι.
γ. Σκέφτομαι τις επιλογές μου. - Ας μη μιλήσω - Ας απομακρυνθώ - Λέω στον άλλον πως νιώθω - Εκφράζω τα συναισθήματα μου με ασφαλή τρόπο
δ. Κάνω πράξη την καλύτερη επιλογή μου
*πηγή (εκπαιδευτικό υλικό αγωγής υγείας "Στηρίζομαι στα πόδια μου")

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Άλλη μια Ομάδα Ολοκληρώθηκε...
Εχθές, 16/6/2015 ολοκληρώθηκε και η 5η  Ομάδα Γονέων η οποία πραγματοποιήθηκε  στο Κέντρο Πρόληψης «Όασις»  για  το χρονικό διάστημα 2014-2015. Η συγκεκριμένη ομάδα δούλεψε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και πραγματοποίησε συνολικά 12 συναντήσεις.
Αυτή τη χρονιά με τους γονείς δουλέψαμε κάποια θέματα τα οποία αφορούσαν αποκλειστικά τα παιδιά αλλά κυρίως εστιαστήκαμε στα θέματα εκείνα τα οποία προήγαγαν την δική τους προσωπική ανάπτυξη. Η ομάδα θα συνεχίσει και του χρόνου τη λειτουργία της με άλλη μορφή, ως ομάδα αυτοβοήθειας, χωρίς τη παρουσία συντονιστή αλλά με τη συμπαράσταση αυτού. Σαν τα παιδιά που μεγαλώνουν και δεν χρειάζεται άλλο να τα καθοδηγούμε αλλά να τα υποστηρίζουμε από μακριά δείχνοντάς τους εμπιστοσύνη.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς σε όλους τους γονείς  για όσα η ομάδα έμαθε, εμπιστεύτηκε αλλά κυρίως για όλα εκείνα που όλοι μαζί νιώσαμε. Για όλα εκείνα τα συναισθήματα που μοιραστήκαμε γιατί τελικά τα συναισθήματα είναι εκείνα που μένουν και καθορίζουν τη ψυχή, το σώμα και τη συμπεριφορά τόσο τη δική μας όσο και των παιδιών, όλα τα άλλα έρχονται και παρέρχονται.
Ευχαριστώ πολύ την Ομάδα
Η συντονίστρια

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Ξανθός: Επανασχεδιασμός των προγραμμάτων πρόληψης στην Εκπαίδευση & τις Ένοπλες Δυνάμεις

05/06/2015 



Η αναχαίτιση της αυξητικής τάσης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών που παρατηρείται στο νεανικό πληθυσμό και ο επανασχεδιασμός και η επικαιροποίηση όλων των προγραμμάτων πρόληψης που απευθύνονται στο χώρο της Εκπαίδευσης και των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Αναπληρωτής υπουργός Υγείας Α. Ξανθός στη Συνέντευξη του ΕΚΤΕΠΝ για την παρουσίαση των τελευταίων δεδομένων όπως αυτά παρουσιάζονται στην « Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά 2015: Τάσεις και Εξελίξεις» του Οργανισμού της Ε.Ε για τα ναρκωτικά (EMCDDA)

Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Ξανθού έχει ως εξής:

«Η εξάρτηση είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο και ένα διαχρονικό κοινωνικό πρόβλημα που επηρεάζεται από το κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον και που έχει τεκμηριωθεί βιβλιογραφικά ότι επιδεινώθηκε στη διάρκεια της κρίσης. Επομένως η συστηματική παρακολούθησή του και η υιοθέτηση πολιτικών που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα πραγματικά προβλήματα των εξαρτημένων ανθρώπων είναι κρίσιμης σημασίας. Η βιο-ψυχο-κοινωνική προσέγγιση της εξάρτησης επιβάλλει την ολιστική και διατομεακή αντιμετώπιση της, τον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό που πρέπει να ολοκληρωθεί και φυσικά ένα πλήρες δίκτυο δομών και υπηρεσιών που - διατηρώντας την επιστημονική και λειτουργική αυτονομία τους - συνεργάζονται πάνω σε μια ενιαία στρατηγική με στόχο την καλύτερη δυνατή φροντίδα του εξαρτημένου ατόμου.