Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Διαμεσολάβηση συνομηλίκων για την επίλυση συγκρούσεων

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Τρίτη, 12 Μαϊου 2015, ο κύκλος των εποπτικών συναντήσεων με εκπαιδευτικούς της Α/βάθμιας,  οι οποίοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα "Διαμεσολάβηση συνομηλίκων για την επίλυση συγκρούσεων". Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο για πρώτη φορά εφαρμόζεται στα σχολεία του Νομού μας. Ξεκίνησε η εφαρμογή του την τρέχουσα σχολική χρονιά (2014 - 2015) που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες και θα συνεχιστεί και το επόμενο σχολικό έτος (2015-2016), πάντα υπό την επιστημονική εποπτεία  των έμπειρων στελεχών του Κέντρου Πρόληψης "ΟΑΣΙΣ" , τα οποία φέρουν και την ευθύνη για την οργάνωση και υλοποίηση του προγράμματος. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 20 δημοτικά σχολεία από όλο το Νομό με μαθητές των Δ' και Ε' τάξεων. Η διαμεσολάβηση συνομηλίκων (peer mediation)  ή σχολική διαμεσολάβηση (school - based mediation) ορίζεται η διαδικασία ειρηνικής επίλυσης μιας σύγκρουσης, στο πλαίσιο της σχολικής ζωής, μεταξύ 2 ή περισσοτέρων διαφωνούντων μαθητών με τη βοήθεια ενός τρίτου και ουδέτερου μαθητή - διαμεσολαβητή, μέσα από μια δομημένη διαδικασία στρατηγικών αντι-βίας με σαφή όρια, ενεργητική συμμετοχή και άμεση επικοινωνία των μερών, με σκοπό μια εποικοδομητική επίλυση της διαφωνίας. Πρόκειται για μια εναλλακτική πρακτική που αντικαθιστά το πειθαρχικό σύστημα τιμωρίας.Η εκπαίδευση στη διαμεσολάβηση συνομηλίκων αφορά στην εκπαίδευση μαθητών - διαμεσολαβητών στη διαχείριση συγκρούσεων στη σχολική κοινότητα χρησιμοποιώντας δεξιότητες επικοινωνίας και συμπεριφοράς εντός ενός πλαισίου όπου υπάρχει ισότητα και σεβασμός όλων των διαφορετικών απόψεων, με σκοπό να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση από τους διαφωνούντες.
Στόχοι της σχολικής διαμεσολάβησης:

  •    η μείωση των βίαιων και αντικοινωνικών συμπεριφορών στο σχολείο
  • η μείωση των πειθαρχικών προβλημάτων
  • η βελτίωση του σχολικού κλίματος
  • η δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας για τους μαθητές, στο οποίο αυτόνομα, δημιουργικά και εποικοδομητικά επιλύουν τις διαφορές τους
  • η ενδυνάμωση της ατομικότητας και ισότητας
  • η εύρεση δίκαιων και αποδεκτών λύσεων στις διαφωνίες
  • η ανάπτυξη μιας στρατηγικής ώστε τα παιδιά να διαχειρίζονται μ'αυτόν τον τρόπο και μελλοντικά τους προβλήματα
  • επιτρέπει στα παιδιά να γίνουν υπεύθυνα άτομα και υπεύθυνα μέλη του κοινωνικού συνόλου
  • Τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης "ΟΑΣΙΣ" θα ήθελαν να ευχαριστήσουν θερμά όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές με τους οποίους συνεργάστηκαν, καθώς και Δ/νση Α/βάθμιας και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης Α/βάθμιας για την συνεργασία και υποστήριξή τους στην επίτευξη στόχων που από κοινού έχουμε θέσει.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου